.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
پژوهش، اعتبارات و ضرورت ها
دکتر غلامعلی رنجبر
پژوهش، اعتبارات و ضرورت ها


اهميت پژوهش و ضرورت پرداختن به آن بر هيچ عاقلي پوشيده نيست و تاكنون براي توجيه ضرورت هاي آن مقالات زيادي در رسانه هاي جمعي نوشته شده و سخنراني هاي زيادي انجام گرفته است. آنچه كه برخي از دست اندركاران بخصوص دولت جمهوري اسلامي بايد براي تحقيقات انجام دهند و مجلس محترم نيز بايد موانع قانوني آن را رفع نمايد، تعيين تكليف وضع اعتبارات پژوهشي كشور است.
مي گويند در كشورهاي پيشرفته دنيا گاه تا 13 درصد از اعتبارات ساليانه به مصرف تحقيقات مي رسد و در برخي از كشورهاي در حال توسعه نيز تا 5 الي 7 درصد اعتبارات جاري و عمراني كشور در اختيار تحقيقات قرار مي گيرد. اين خود بيانگر اهميت جايگاه تحقيقات و تاثير آن بر روند توسعه كشور و ترقي وضعيت اقتصادي آن مي باشد. در ايران طي سالهاي گذشته شعار رسيدن به نقطه 3 درصد سهم تحقيقات از بودجه عمومي كشور سر داده شد ولي هرگز به آن دست نيافته و رفته رفته از آن عقب نشيني شده و با توجيهات مختلف سعي در محدود كردن هر چه بيشتر سهم تحقيقات از بودجه عمومي كشور شده است.
طي قوانين برنامه سوم و چهارم مقرر شده بود كه سهم تحقيقات به 3 درصد اعتبارات دستگاههاي اجرايي و بودجه عمومي كشور برسد و اقداماتي هم در اين رابطه انجام گرفت و براي اينكه اين اعتبارات به مصرف طرح هاي كاربردي مورد نياز دستگاههاي اجرايي برسد، مقرر شد كه اين اعتبارات با هماهنگي بين دستگاههاي اجرايي ذيربط و اعضاء هيات علمي دانشگاهها، در اختيار محققان قرار گيرد و طرح ها پس از گذشتن از مراحل پيچيده تصويب از كارگروههاي تخصصي مربوطه و كارگروه پژوهش و فناوري، شكل عملي به خود بگيرد.
آنچه در صحنه عمل اتفاق افتاد اين بود كه مقدار اندكي از اين اعتبارات به مصرف برخي طرح هاي پيش و پا افتاده رسيد و طرح هاي مصوب برخي از كارگروههاي تخصصي اصلاً‌ مورد توجه واقع نشد. يكي از دلايل عمده اين كم توجهي اين بود كه دستگاههايي اعتبارات پژوهشي فوق العاده بالا داشتند كه نيازي به هزينه كردن زياد براي طرح هاي خود نداشتند و بالعكس دستگاههايي كه نياز به اجراي طرح هاي تحقيقاتي زيادي داشتند، از اعتبارات قليل و اندكي بر اساس فرمول فوق برخوردار بودند.
از طرف ديگر آويزان كردن اعتبارات پژوهشي به اعتبارات جاري دستگاههاي اجرايي كه خود از معضلات كمبود اعتبارات براي پرداخت هاي جاري ساليانه رنج مي برند، مقاومت دستگاهها را براي پرداختن به امر تحقيقات در بر داشت، تا با دفع الوقت كردن و معطل كردن هاي تعمدي امكان پرداختن به امر تحقيقات را از بين برده تا براي مصرف اين اعتبارات در امور جاري توجيه لازم را پيدا نمايند. با هر توجيه، اشل استاني اين طرح ها بسيار تنگ نظرانه و غير قابل دفاع بود و مسئولان استاني براي اجرايي كردن اين قانون بسيار بي ميل و رغبت بودند.
در سالجاري كه اين بودجه به يك درصد تقليل يافته با تشكيل و حمايت از معاون علم و فناوري رياست جمهوري طي دو سال اخير، حجم شعارهاي ارائه شده و تبديل شدن اين معاونت به معاونتي كه در نهايت تضعيف موقعيت وزارت علوم، تحقيقات و فناوري را در پي خواهد داشت، بر حجم نگراني ها افزوده و قول و قرارهاي كنترل ناشده و ناگهاني برخي از مقامات در برخي از دانشگاهها، هماهنگي و قانونمند شدن كمك ها به دانشگاهها را از بين برده و يك نوع برخورد هياتي با اعتبارات بسيار بالاي پژوهشي اين معاونت را به اذهان متبادر مي سازد. در هر صورت در سطح استان هيچ انگيزه اي براي در اختيار قرار دادن اعتبارات به محققان وجود ندارد و شكل مصرف اعتبارات كاملاً در پرده ابهام قرار دارد.
اما چرا بايد در تحقيقات جدي بود و نسبت به آن حساسيت داشت؟ تحقيقات مي تواند توليد محصولات را بر اساس ابتكار و نوآوري و با توجه به ذائقه مردم و بر اساس اصل مشتري مداري شكل دهد. در صورت عدم پرداختن به تحقيقات مجبور به تقليد از نحوه توليد ساير كشورها هستيم و اين باعث پديد آمدن يك فكر وابسته و تقليدي و مونتاژكاري بي ابتكار در جامعه مي شود كه خلاقيت ها را نابود كرده و ضرورت سرمايه گذاري بر روي نخبگان و نيروهاي خلاق را از بين مي برد.
موضوع ديگري كه عدم پرداختن به تحقيقات در بر دارد اين است كه در دنياي حاضر فناوري ها زماني از يك كشور به كشور ديگر صادر مي شود كه چند نسل كهنگي خود را تجربه كرده باشند و تقريباً در دنياي مدرن كارايي لازم را نداشته باشند. يكي از راههاي تفوق استعمار نو بر كشورهاي در حال توسعه همين تحميل عقب ماندگي تكنولوژيكي و عقب نگهداشتن آنها از نظر سطح دستيابي به فناوري ها است. اگر تحقيقات در يك كشور نهادينه نشود و كپي برداري صرف ملاك كار باشد، هرگز به توسعه واقعي دست نخواهيم يافت و ناچاريم محصولات عادي را با قيمت هايي به مراتب گران تر و با مصرف سطوح انرژي بالاتر توليد كرده و اساس مشتري مداري را از بين ببريم.
در اين صورت ذائقه نو پسندي و زيبا پسندي مردم و مصرف كنندگان را با دست خود به سمت خريد و مصرف كالاهاي شكيل و زيباي خارجي هدايت مي كنيم، و ناچار هستيم بر قوانين محدوديت آور واردات كالاهاي خارجي بيفزاييم و با تحميل و اجبار، كالاهاي داخلي را به خورد مردم خود بدهيم و اطلاعات آنها را از دنياي مدرن به دست خود ضعيف و ميزان مصرف انرژي در كشور براي توليد هر واحد كالا افزايش داده و موجبات اسراف و تبذير انرژي در جامعه را فراهم آوريم. تمام آثار منفي ناشي از عقب افتادگي علمي و كهنگي فناوري در مدت زمان مشخصي بر روي اقتصاد ملي و نحوه زيست مردم ما بروز خواهد كرد و در واقع با وجود داشتن ثروت هاي خداداد محبور به "فقير زيستي" تحميلي خواهيم شد.
بدتر از اين آن است كه ندانيم چگونه اعتبارات پژوهشي را توزيع كنيم تا بخصوص محققان تراز اولي كه زندگي در مركز پر امكانات و سهل الارتباط كشور را دوست ندارند و زندگي در شهرستان را بر آن ترجيح مي دهند، از دريافت اعتبارات پژوهشي مكفي محروم باشند و دستگاهها و لوازم تحقيقاتي مورد نياز را نتوانند تامين كنند. متاسفانه استان مازندران با همه شايستگي ها از اين قاعده مستثني نيست و محروميت هاي زيادي را در اثر قلت اعتبارات پژوهشي تجربه كرده است.
از طرفي استانهاي ديگر تحت عنوان استان هاي محروم و دانشگاههاي موجود در استانهاي محروم امكانات فوق العاده اي را از منابع دولتي دريافت نمودند و دولت براي نشان دادن اينكه واقعاً به مناطق محروم توجه بيشتري دارد، حجم قابل توجهي از اعتبارات را براي آنها در نظر گرفته و از طرف ديگر مركز نشينان و آنهايي كه در شهرهاي بزرگي مانند مشهد، اصفهان، شيراز، تبريز و ... هستند به دليل قدمت و ارتباطات تعريف شده و دارا بودن نيرو و هواخواه در دستگاههاي مهم و تعيين كننده، غالب امكانات پژوهشي را به سمت خود جلب مي نمايند.
مازندران و بخصوص دانشگاه تازه استقلال يافته كشاورزي و منابع طبيعي با وجود مورد توجه واقع شدن از سوي دولت محترم هنوز راه زيادي براي رسيدن به شرايط مطلوب پژوهشي و اعتبارات مربوطه دارد و اميد مي رود دولت محترم به قول هايي كه در سفر اول براي تامين بخش كوچكي از نيازمندي هاي اين دانشگاه در زمينه هاي پژوهشي داده است عمل نمايد.
از آثار بسيار خطرناك ديگر نپرداختن و جدي نبودن به حمايت از تحقيقات در كشور، تسريع روند گريز متخصصان موثر و فرار مغزها است كه متاسفانه به عنوان يك واقعيت تلخ در كشور ما وجود دارد و نمي توانيم با سكوت و بي اعتنا، از كنار آن بگذريم و مسئوليت هاي خود را براي جلوگيري از اين روند بسيار پر ضرر ناديده بگيريم. از آثار شوم اين فرار مغزها همين بس كه با سرمايه هاي اين مملكت مغزهايي پرورش يافته اند كه در دنياي مدرن كالاها و خدمات نويني را توليد كرده، تا همان كالا با چندين برابر قيمت و توليد كار و اشتغال براي مردم ساير كشورها، به صورت واردات به بازارهاي ما سرازير شود و در نتيجه به همراه فرار مغزها سرمايه هاي فراواني نيز از اين مملكت به سمت ساير كشورها فرار خواهد كرد.
در اثر عدم پرداختن به تحقيقات كشور به جاي تجربه پيدا كردن در امر صادرات كالاهاي قابل رقابت در بازارهاي بين المللي كه با كيفيت قابل ملاحظه در داخل توليد شده باشد، كشور روند معكوسي را تجربه كرده و واردات محور خواهد شد و توليد در داخل به دليل هزينه هاي انرژي و نيروي كار و گراني مواد اوليه به صرفه نبوده و باندهاي قوي اقتصادي براي توسعه واردات ايجاد خواهد شد. چيزي كه الآن در كشور ما اتفاق افتاده و رفته رفته ما را به صورت نيروي كار در اختيار كشورهايي مانند چين قرار خواهد داد و مجبور خواهيم شد كه در كشور خود براي چيني ها كارگري كنيم. اين روند واردات محور كردن كشور مانع نهادينه شدن تكنولوژي و فناوري هاي نوين در داخل خواهد شد.
خطر بزرگتر اينكه اقتصاد ملي ما پس از اتمام نفت دوران سياهي را تجربه خواهد نمود، كه موجب تحميل اجباري شرايط سخت زندگي، توام با فقر و فلاكت بر مردم عزيز خواهد شد. از اين گذشته بدون توليد تحقيق محور، تحول اقتصادي امكان پذير نيست، و بيشتر حالت روزمرگي اداري و مصرف زدگي چند لايه در كشور به وجود خواهد آمد.
راهي وجود ندارد كه تا دير نشده سرمايه هاي ملي را با حجم بيشتري در اختيار بخش هاي مرتبط با تحقيقات قرار دهيم، و "جنبش تحقيقات محوري در امور توليد" را شعار خود قرار دهيم تا بدون تحقيق و پژوهش اجازه تصميم گيري نداشته باشيم. تنها جايي كه دست و دلبازي در خرج اعتبارات، هيچ ضرري متوجه كشور نمي كند، همين بخش تحقيقات است. بايد به نيروهاي محقق تعمداً فرصت اشتباه داده شود تا به سمت پيدا كردن راههاي صحيح جهت برون رفت از بحران هاي آينده هدايت گردند.
غلامعلي رنجبر، عضو هيات علمي دانشگاه


استفاده از اين خبر فقط با ذكر نام شمال نيوز مجاز مي باشد .
ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();
نظرات خوانندگان :

عباس 24 آذر 1388
جناب دكتر رنجبر : يك سوال از شما ، حضور جنابعالي در مسند معاونت پژوهشي دانشگاه علوم كشاو.رزي ساري در طي سالهاي اخير چه نتايج مشخص و كاربردي براي ان دانشگاه ، استان مازندران و كشور عزيزمان داشته است ؟ ايا تنها نردباني جهت ارتقاء شما و دوستانتان در ان دانشگاه و تبليغ وجهه مثلا علمي شما شده است ؟ در وب سايت دانشگاهتان از سفر به روسيه خيل عظيم همكارانتان جزء چند عكس جيز ديگري مشاهده نشد ايا نتايج اين سفر در كنار هزينه ها و حق سفر ان قابل بررسي نيست ؟ در وب سايت دانشگاهتان دائم عكسهاي خانوادگي واليبال كاركنان ، فوتبال و.....با تمام عكسها وجود دارد ولي دريغ از يك خبر علمي معتبر ؟ راستي نشريه و خبر نامه دانشگاه به كجا كشيد؟
بدرود
عباس 25 آذر 1388
قربات چرا نظر ديروز من را چاپ نكرديد.
بدرود
دكتر غلام رنجبر 26 آذر 1388
با تشكر از شما دوست عزيز، ارتقاء هيچ فردي در نظام دانشگاهي صحيح به جايگاهي كه در اختيار دارد بستگي ندارد. مثلاً اينجانب تاكنون ميزان فعاليت هاي علمي و امتيازات را براي محاسبه به هيات مميزه كه در دانشگاه مازندران مستقر هستند ندادم كه حالا فرض استفاده از جايگاه براي ارتقاء صحيح باشد.

ختماً مي توانيم از ادبيان بهتري براي بيان مقاصد خود استفاده كنيم. در سفر به روسيه تاكنون همكاران حتي هرينه هاي انجام شده از جيب مباركشان را هم دريافت نكردند تا چه رسد به حق ماموريت و غيره. البته دريافت حق ماموريت هم حق همكاران است چرا كه هزينه هاي هتل، غذا و كرايه هاي گران تاكسي و اتوبوس و ساير هزينه هايي كه بر فرد بار مي شود از همين محل بايد داده شود و قطعاً بدانيد براي عضو محترم هيات علمي نه تنها چيزي نمي ماند بلكه بايد مقداري هم از جيب خرج كنند.

در خصوص دستاورد سفر به روسيه اگز مطالعه فرموده باشيد دستاوردهاي بسيار زيادي براي تك تك اعضاء به همراه داشته است. آشنايي با فضاي جديد و تحقيقات مدرن تر و الگو برداري از نيازهاي جديد و كاركردن با دستگاههاي مدرن و جديد و ايجاد ارتباط علمي و فناوري با دانشمندان روسي حداقل دستاوردهايي بود كه نصيب دوستان شد. بسيار بجا خواهد بود كه در برخورد با اعضاء هيات علمي رعايت شئونات و حرمت ها مي شد. چرا كه اينها همانند مراجع عظام بايد از قداست و ابهت برخوردار باشند و توسط همه آحاد جامعه بايد به آنها كه وزنه هاي ارزشمند علمي جامعه هستند حرمت آنها حفظ شود. انسان اگر از ميزان زحماتي كه اين اعضاء براي رسيدن به اين موقعيت ها كشيده اند آگاه باشد هرگز به خود اجازه جسارت و سبك برخورد كردن نخواهد داد.

در مورد سايت هم بايد گفته شود اين سايت يك سايت خبري است و همانند ساير دانشگاهها تنها اخبار دانشگاه را به طور متنوع اطلاع رساني مي نمايد. اين سايت ابزار انتشار مقالات علمي نيست. انشاء الله پس از اخذ مجوز علمي - پژوهشي براي مجله علمي دانشگاه كه نزديك است كه از هفت خوان رستم عبور نمايد شما شاهد انتشارات علمي نيز خواهيد بود. ضمناً همين الآن هم سه نشريه علمي به نامهاي "پژوهشنامه اصلاح گياهان زراعي، پژوهشنامه علوم دامي ئ پژوهشنامه منابع طبيعي مستقيماً توسط دانشگاه و يك پژوهشنامه مرتع نيز با مشاركت انجمن مرتعداري ايران توسط اين دانشگاه منتشر مي شود.
محض اطلاع دوستان تاكنون بيش از 30 جلد كتاب توسط همكاران به صورت تاليف، گردآوري يا ترجمه چاپ شده است و تعداد زيادي نيز در شرف داوري و نهايي شدن براي چاپ مي باشد.
تاكنون تعداد قريب به 10 اختراع كه اكثر آنها ثبت شده اند توسط اعضاء هيات علمي اين دانشگاه ثبت شده است و تعداد دو رقم برنج آزاد، دو رقم برنج نامگذاري و سه رقم برنج جديد سال هاي آخر دوران آزاد سازي را مي گذرانند. لازم به ذكر است كه براي آزاد ساري هر رقم برنج به 12- 15 سال زمان نياز است و تعداد زيادي نيروي فني و تخصصي و كارگري بايد متخصص اصلي اصلاح نباتات را همراهي و ياري نمايند. بيش از 750 امتياز علمي فقظ توسط سه نفر از اعضاء معرفي شده به عنوان نمونه كشوري در سطح وزارت علوم كسب شد كه باعث افتخار بزرگي است كه اين دانشگاه از چنين توان بالايي برخوردار است و متوسط امتياز علمي اعضاء هيات علمي اين دانشگاه از حد متوسط كل دانشگاههاي كشور بالاتر مي باشد. اينها گوشه هايي از اين توان بود كه محض اطلاع به استحضار رسيد.
عباس 30 آذر 1388
جناب دكتر رنجبر
با تشكر از پاسخ شما . در خصوص سفر روسيه چناچه از تصاوير وب سايت مجتمع ساري پيداست ظاهرا همه همكاران جنابعالي حضور داشته اند . از دكتر نعمت زاده تا..............تا برادر عزيز و بزرگوارمان دكتر اقاجاني (راستي مقاله ايشان چه بود و كي فرصت انجام ان را در كنار كارهاي عمراني را داشته اند . راستي نكنه مقاله به صورت مشترك با دكتر احمدي و مهندس فلاحتگر بوده است ) . اما در تصاوير تصوير برادر عزيزمان اقاي محمودي را ديدم ايشان كي عضو هيت علمي دانشگاه شدند ( دانشگاه ؟ )
در خصوص كار پژوهشي اگر مزرعه 70 هكتاري را ( مخصوصا مناطق مرغوب و داراي اب ) بين 3 تا 4 نفر نفر از بزرگان مجتمع هر ساله تقسيم كرد و دانشجويان فوق ليسانس و دكتري / و كاركنان مجموعه را مجبور به حضور در شاليزار كرد حتما ارقام بيشتري ارائه مي شد . ايا در ميان اين 3 تا 4 نفر اقايان ن ..زاده ، بابا..... و جنابعالي تكراري نيستند .
در خصوص اختراعات ، هرچند تاييد و ثبت ان با سازمان ديگري است اما مثلا ساخت ،كپي و صرف هزينه براي دروگر جلو تراكتوري اقاي دكتر طباطبايي چه دردي از مملكت ، استان و حتي ان مجتمع را حل كرده است .
راستي از دكتري گرفتن اقاي قائمي همكار گروه گياهپزشكي چه خبر ؟ ايشان دكتري گرفت پس از 10 سال يا خير؟
مهمترين چيز صدق در گفتار و تقواي وجود است .
فعلا بدرود.

درد مشكلات كشور
فعلا بدرود
عباس 2 دي 1388
خواهشمند است در صورت امكان پاسخ جناب دكتر رنجبر كه مسئولانه به بخش اول نظر اينجانب پاسخ دادند را جويا شويد . در صورت صلاحديد به ايميل اينجانب ار سال شود .

با سپاس
عباس

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 0.095 seconds.